недеља, 27. јун 2010.

Pljeskavice od povrća

Izmiksirati u blender izblanširano povrće (krompir, tikvice, plavi patlidžan, luk ili praziluk, beli luk, šargarepu, kelerabu, i slično), ubaciti 1 jaje, malo prosenog brašna / ili bilo kog dozvoljenog, malo vode, 1 prasak za pecivo, morsku so i začine po ukusu (djumbir, bosiljak, biber, sušeni ili svezi peršun). Vaditi kašikom i pržiti na (dozvoljenom) ulju – maslinovom, ulju od košica grožđa i sl. U slučaju da želite dijetalniju varijantu pljeskavica, umesto prženja na ulju, možete ih peći u rerni tako što ćete u pleh staviti papir za pečenje i na njega ređati oblikovane pljeskavice.

субота, 26. јун 2010.

Humus

1 šolja leblebija
1/3 šolje paste od susama
1/2 šolje soka od limuna
2 istucana čena belog luka
3 šolje vode
1 kašika maslinovog ulja
so

Priprema:

Leblebije potopiti u vodu preko noći, ocediti. Staviti u sud, naliti vodom, ostaviti da proključa i skidati penu koja se stvara. Smanjiti temperaturu i kuvati oko 90 minuta. Uzeti 5 kašika vode u kojoj su se kuvale leblebije, a ostalo procediti. Pomešati kuvane leblebije, sok od limuna, pastu od susama, dodati beli luk i malo posoliti. Sadržaj samleti u blenderu u finu tečnu pastu.

Mak palačinke

Sastojci



100 g mlevenog maka

100 g prosenog brasna/ili bilo kog dozvoljenog

½ šoljice ulja

150 ml heljdinog mleka/ ili bilo kog dozvoljenog

100 g fruktoze/ ili bilo kog dozvoljenog zaslađivača

1 jaje

Malo kokosovog brašna



Testo treba da bude malo gušće od uobičajenog testa za palačinke. Ispeći palačinke. Filovati sa džemom od višanja (ili bilo kojim dozvoljenim), fruktozom, kakaom i kokosom.

Joga vežbe u funkciji kvalitetnijeg života

Joga pozitivno utiče na brojne psihičke i fizičke aspekte – osećate se jače, smirenije i zategnutije. Ona može da vam pruži više samopouzdanja, ublaži glavobolju, formira zategnut stomak i ublaži stres.


Vežba za oblikovanje gornjeg dela ruku

Držanje sopstvene težine u ovoj pozi, uz oslanjanje dorektno na laktove jača i zateže tricepse. Sedite na pod sa nogama ispruženim ispred tela (noge treba da su skupljene). Stavite ruke – prsti okrenuti napred – neposredno iza kukova. Ispravite nožne prste i uzimajte vazduh dok zatežete stomačne mišiće, ispravite ruke (šake treba da budu ispod ramena) i podižite kukove sa poda sve dok telo ne bude u ravnoj liniji od ramena do stopala. Gledajte ispred sebe. U ovom položaju ostanite i pravite 5 – 10 udaha i izdaha. Ponovite vežbu tri puta.

Vežba za samopouzdanje

Uspostavljanje ravnoteže i gracioznosti utiču na samopouzdanje. Iz stojećeg stava, skupljenih stopala i ruku opuštenih uz telo, udahnite duboko, podignite levu nogu savijenu u kolenu, i potisnite levo stopalo prema zadnjici. Levom rukom uhvatite levo stopalo i ispružite desnu ruku ispred sebe. Nastavite da podižete levu nogu koliko možete, bez preteranog naginjanja ili povijanja ramena. Ravnomerno dišite i ostanite u ovom položaju koliko možete. Kada se vratite u početnu poziciju, uradite vežbu savijajući desnu nogu iza tela. Vežbu ponovite još jednom svakom nogom.

Vežba za zatezanje trbušnih mišića

Ovo je odlična vežba jer aktivira najdublje abdominalne mišiće, koji su odgovorni za idealno zategnut stomak. Vežbu počnite u stojećem stavu, razmaknutih stopala, blago savijenih kolena i dlanova postavljenih na donji deo butina. Vazduh ispustite do kraja, ali nemojte ponovo da udahnete. Bez povijanja leđa, brzo uvucite stomak, a onda opustite stomačne mišiće. Ove pokrete možete ponavljati onoliko puta koliko možete (bez uzimanja vazduha).

Vežbe za ublažavanje stresa

Spuštanje glave ublažava stres i opušta. Oslanjanje rukama na stolicu ili neki drugi oslonac omogućava istezanje leđa. Kleknite ispred stolice na udaljenosti dužine ruku. Dlanove postavite na sedište (ili ga obuhvatite šakama). Oslonite se na pod celom površinom gornjeg dela stopala. Povucite kukove prema petama, spuštajući glavu i grudi prema podu. Ostanite u tom položaju dok ne udahnete i ne ispustite vazduh desetak puta.

Vežba za jaka leđa

Ova vežba je odlična za jačanje leđa jer aktivira sve mišiće duž kičme. Lezite na stomak blago raširenih nogu, oslonjenih gornjim delom stopala na pod i šakama postavljenim ispod ramena. Pritiskajući šake i gornji deo stopala o pod, podignite grudi i ispravite ruke. Ukoliko to možete nastavite da podižete kukove i butine. Dišite desetak sekundi, a onda se vratite u početni položaj.

Vežba za otklanjanje glavobolje

Ova vežba je savršena za istezanje i opuštanje mišića gornjeg dela leđa i ramena. Sedite prekrštenih nogu i pravih leđa. Podignite ruke do visine grudi, ukrstite ih (desna isod leve) i nastojte da spojite dlanove. Podignite grudi, povijte ramena prema napred i povucite laktove kako biste razdvojili lopatice. U ovom položaju ostanite i pravite 8 – 10 uzdaha i izdaha, a zatim zamenite ruke.

Vežba za više energije

Ova vežba omogučava veći dotok kiseonika, lakše disanje i više energije. Kleknite, razmaknite kolena u širini kukova i postavite gornji deo stopala na pod. Udišite dok širite ruke, povijate leđa i hvatate članke. Zabacite glavu koliko možete. Ostanite u ovom položaju dok ne udahnete i ne ispustite vazduh 4 – 8 puta.

Vežba za bolji seks

Ova vežba pojačava senzitivnost karlične oblasti. Spustite se na pod i pritom se oslanjajte na podlaktice i unutrašnji deo kolena. Hodajte na unutrašnjem delu kolena koliko možete (održavajuci kičmu u fleksibilnom položaju). Zadnjicu povlačite prema podu sve dok ne osetite zatezanje u kukovima, unutrašnjem delu butina i donjem delu leđa. Ostanite u ovom položaju dok ne udahnete i ne izdahnete 5 – 10 puta.

Izvor: http://www.zenskastrana.com

TERAPIJA ALGAMA

U domenu lepote i kozmetologije, iznenadjujuće dobri rezultati su postignuti u izvesnim tretmanima algama u slučaju akni, kožnih osipa, celulita, učvršćivanja grudi, mršavljenja i podmlađivanja kože. Stari Grci su je zvali ”thalasoterapia”. ”Thalasa” znači more, a ”therapia” lečenje. U današnjem svetu poznato je da alge imaju korisne osobine u svetu medicine ne samo u lečenju, već i zbog toga što eliminišu štetne efekte savremenih lekova, jer je to prirodna biljna terapija.

Alge se mogu smatrati povrćem koje sadrži hlorofil, bez korena ili stabla živi u morskoj vodi. One su živi organizmi biljnog sveta. Sastoje se od identičnih ćelija čiji rast omogućuje osmoza iz ćelije u ćeliju. Interesantno je istaći da se broj poznatih vrsta algi kreće oko 865.

Alge imaju značajnu sposobnost da ostanu sveže i zadržavaju 95% svojih osobina ako se sakupe i obrade bez napuštanja prirodne sredine.

Izvesni elementi u algama dozvoljavaju koži da asimilira fosfor i kalcijum koji stimuliše ćelije kože. To znači da koža ima bolju otpornost na infekcije i da može sama da se izbori protiv starenja i može bolje sama sebe da zaštiti. Alge sadrže sve aktivne elemente nađene u živim ćelijama kao što su natrijum, fosfor, kalcijum, sumpor, kalijum i magnezijum. Sadrže sve elemente tela, bakterije i antibiotike zbog prisustva akrilnih kiselina.

U kozmetickom centru“PERFECTA” alge se uspešno koriste u tretmanu sledećih problema:

- debljina

- starenje

- obnavljanje ćelija i tkiva

- celulit

- dermatoza

- seboreja akni

- podmlađivanje kože

- maske

Uticaj algi na neke bakterijske bolesti, akne, problematičnu kožu je spektakularan. U kozmetičkom centru “Perfecta” vrlo uspešno se leče svi gore navedeni problemi a rezultati su vidljivi već nakon prvih tretmana.

Prednosti maski od algi:

- obezbeđuju ravnotežu u koži rehidrirajući epiderm (površinski sloj kože)

- snabdevaju neophodnim mineralnim solima, aminokiselinama i vitaminima A, B, C, D, E.

- prodiru u kožu putem osmoze

- čine kožu elastičnom, mekom i čvrstom

- odgovaraju svim vrstama kože

- zatvaraju otvorene pore

- zatežu opušteno tkivo i imaju značajan efekat na linije na vratu i kese ispod očiju

- poboljšavaju cirkulaciju krvi

- posvetljuju tamne mrlje uspostavljajući ravnotežu u masnoj koži

- usporavaju proces starenja

U kozmetičkom centru “Perfecta” svi tretmani uključuju upotrebu algi, od kojih posebno ističemo: tretmane za mršavljenje, anticelulit tretmane, tretmane zatezanja kože i lečenje problematične kože, akni i ožiljaka. Ovi tretmani daju izuzetne rezultate i veoma su prijatni.

OBJAVITE RAT CELULITU I GOJAZNOSTI

Leto je počelo i pripadnice nežnijeg pola se već užurbano pripremaju za letnju garderobu i more. Jedna od večitih "glavobolja" je celulit i kako ga se osloboditi. Na ovu temu razgovarali smo sa Ivanom Živković, vlasnicom kozmetičkog salona ”PERFECTA”, koja objašnjava uzroke, ali i daje praktične savete kako se rešiti ovog učestalog i neprijatnog problema.

Svaka žena je predodredjena za nastanak celulita. Uzroci nastanka “narančine kore” su raznovrsni: genetski, hormonalni, zdravstveni i sl. Naučno je dokazano da je celulit rezultat spoja delovanja tih uzroka. Tako žena koja genetski nasledi odredjenu strukturu potkožnog masnog sloja koji liči na mrežu , a uz to puno sedi, unosi u organizam veće količine masti i hormona (mesom , životinjskim mastima, šećerom, belim hlebom, alkoholom, kafom, čokoladom) mora dobiti celulitne masne naslage.

Šta je to celulit?

Pod celulitom podrazumevamo znatno povećanje masnih jastučića u podkožnom tkivu i smanjenu cirkulaciju u krvnim i limfnim žilama. Celulit se pojavljuje uz pojačanu proizvodnju polnih hormona i to pre svega estrogena. Hormoni utiču na promenu u strukturi potkožnog masnog tkiva.

Iako nam se čini da je put nastanka celulita zatvoreni krug u koji je teško prodreti, ipak je moguće delovati na njega.

U kozmetičkom centru “PERFECTA” sa uspehom i dugogodišnjim iskustvom ovom problemu se pristupa vrlo temeljno. Svaki tretman celulita ili gojaznosti ovde je individualan u zavisnosti od samog problema gde je lokalizovan i starosti klijenta. Kod prvog dolaska u kozmeticki centar ”PERFECTA” prolazite kroz pregled tokom kog se utvrdjuje o kakvom je celulitu reč. Da li je tvrd ili mek, da li je površinski ili dubinski, da li ima gojaznosti, zastoja limfe, opuštene kože…

U zavisnosti od samog pregleda obrazuje se odredjeni tretman.

Šta sve može biti uključeno u tretman?
- Ručne masaže - vrlo važan tretman u otklanjanju celulita i masnih naslaga. To su specijalne anticelulit masaže, vrlo intezivne, akcentovane na onim delovima gde ima najviše celulita. Ručna limfna drenaža kojom se smanjuju otoci na nogama i tako pomaže izbacivanje toksina iz organizma, te uspostavljanje normalne cirkulacije.

Svrha limfne drenaže je podsticanje usporene razmene tečnosti u organizmu. Tehnikom pritiska i njegovog popuštanja drenira se tečnost prema ganglijama, koje je onda odstranjuju. Tako rasterećeni limfotok dopušta limfi da dopre i do ostalih područja, te se tako aktivira povratna cirkulacija, a obnovljena limfa koja je sada puna hranljivih sastojaka i kiseonika regeneriše vezivno tkivo.

AUTOMATSKE MIŠIĆNE STIMULACIJE

U kozmetickom centru “PERFECTA” se u tretmanima protiv celulita i gojaznosti koristi stimulativna struja koja izaziva stezanje mišićnih vlakana, čime se mišići učvršćuju , a energija se troši. Ove blage struje tope masno tkivo iz okoline mišića te dolazi do smanjenja obima. Može se primeniti na svim ugroženim regijama: stomak, butine, bedra, nadlaktice,…

ULTRA ZVUK

Ultrazvuk je veoma efikasan u otklanjanju celulita. On deluje dubinski, treperenje uzrokuje kompresiju i dilataciju tkiva, koji deluju kao masaža. Mikro masaža u tkivu uzrokuje trenje, te se zbog toga u njemu razvija toplina. Dobijamo povećanu propustljivost ćelijskih membrana, a time i bolju snabdevenost ćelija kiseonikom i hranljivim materijama, te bolje odvodjenje štetnih , otpadnuh materija i toksina iz organizma . U kombinaciji s ostalim metodama, ultra zvuk daje izvrsne rezultate i ima široku primenu u kozmetici.

Pored navedenih tretmana koji spadaju u osnovne, kada su u pitanju celulit ili gojaznost, u ”PERFECTI” se koristi i “MIOLIFT TRETMAN”. Ovakav tretman se, takodje pokazao izvrsnim u rešavanju problema sa opuštenom kožom . Mioliftom zatežemo kožu na svim kritičnim regijama i topimo masne naslage.

Primenjujemo i raznovrsna termička pakovanja kao što su npr. ona na bazi algi. Ovom metodom se možete koristiti i u sklopu kućne nege.


Najvažnije kod svih ovih metoda i tretmana je da su svi, bez izuzetka, vrlo individualni. Svakom problemu je neophodno pristupiti pojedinačno i odrediti specifičan tretman u odnosu na stanje klijenta.

Takodje je važna saradnja klijenta, koji treba da poštuje i sledi savete dobijene od strane stručnjaka u cilju dobijanja što boljih rezultata.