четвртак, 9. септембар 2010.

Upoznajte akupunkturu

Akupunktura predstavlja metodu ubadanja tankih iglica u tačno određene tačke na telu. Potiče iz Kine i stara je više hiljada godina. Početkom 19. veka počinju da je primenjuju i evropski lekari, a danas se primenjuje širom sveta kao osnovna ili dopunska terapija za mnoga stanja i bolesti. U poslednje vreme se sve više govori o dejstvu akupunkture na očuvanje zdravlja, mladosti i vitalnosti. Pored akupunkture, značajno mesto u tradicionalnoj kineskoj medicini zauzimaju i herbalna terapija, kao i različite energetske vežbe i masaže, ali se akupunktura izdvojila kao metoda za prevenciju i terapiju bolesti.

Ova metoda nema neželjene efekte, može se primenjivati kod dece, trudnica i starih ljudi, a jedino ograničenje u primeni metode su proširene vene i hemoragijski sindrom. Međutim, kako je osnova metode stimulacija akutačke, primenom lasera moguće je tretirati i pacijente koji boluju od ovih bolesti. Takođe, plašljivi pacijenti i veoma mala deca dobro podnose laser, pa je i kod njih moguće postići željene rezultate.
Iglice koje se koriste u akupunkturi mogu biti od različitih metala ili u kombinaciji metal-plastika. Mogu biti za jednokratnu upotrebu ili višekratnu. Ukoliko se radi sa iglicama za višekratnu upotrebu, tada se za svakog pacijenta formira individualni set igala, koji se po završetku tretmana više ne koristi.

Pored pozitivnog dejstva na opšte stanje organizma, dokazano je da tretmani akupunkturom:

-regulišu metabolizam, što dovodi do poboljšanja varenja i uravnoteženja telesne težine
-regulišu hormonalni status, kako žena, tako i muškaraca
-poboljšavaju lokalnu i opštu cirkulaciju, pa koža, kosa i nokti postaju zdraviji i sjajniji
-otklanjaju psihofizički umor i malaksalost

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, terapija akupunkturom najviše uspeha ima kod razlicitih bolnih stanja (bolovi u leđima, ”teniski lakat”, ”zaleđeno rame”, glavobolje…). Sa dosta uspeha se primenjuje i u terapiji poremećaja varenja (nadimanje, opstipacija, želudacna kiselina…), kao i u tretmanu ginekoloških oboljenja (poremećaji menstruacije, predmenstrualni sindrom, sterilitet, impotencija..). Takođe, različite alergije se uspešno mogu lečiti akupunkturom, kao i psihološki poremećaji (poremećaji spavanja, poremećaji apetita, trema…) .

U našoj zemlji, akupunktura je zvanično priznata kao metoda lečenja. Za sada se primenjuje uglavnom u licenciranim, privatnim ordinacijama, mada postoje i državni domovi zdravlja koji pružaju i ovakav vid terapije.

Tekst piše
Dr Nela Garčević Krnjaić